söndag 27 april 2014

प्रेमचंद

नमस्ते! 
Idag var vi uppe tidigt och åkte till den kända hindi och urdu författaren Premchands födelseby utanför Varanasi!
Det var trevligt och väldigt intressant. Han är känd för sin samhällskritiska attityd mot kastsystemet och konflikter mellan hinduer och muslimer för Indiens säkerhet samt kritik mot samhällets och religionernas hyckleri, moral och korruption och även kvinnors rättigheter! 
Super nice besök och vi träffade en volontär där som berättade jätte mycket! :) 

Sedan for vi tillbaka och vi umgicks med Vandana ji på dagen då vi snart åker, det känns lite ledsamt. Men vi kommer tillbaka i framtiden :) jag menar vi har ju umgåtts konstant med deras familj och vänner i flera månader, klart man fäster sig lite. 

Sedan shoppade jag fler saris till mina nära och kära. Och kvällen avslutades med en utsökt middag på Cuisine Kashi med fina människor :) 
Super nice dag! 
Nöjd till max! fredag 25 april 2014

जाती

Namaste! 

Dagens ämne har varit kast och vi har läst en berättelse av en av de största och mest kända författarna i indisk historia! Nämligen en historia av Premchand! Super nice var det :) 
Han är känd för sin samhälle kritiska och analytiska förmåga av samhället, väldigt intressant läsning.

Sedan hade vi föreläsningar om kaster, sociala klasser i Indien samt om Dalit rörelser för de lägre och de kastlösa kasternai Indien! 
Varierad och givande dag och ämne :) 

Sedan åt vi en super god fudge på den japanska restaurangen iba! Helt suveränt! Jag har även besökt Hare Krishna templet som ligger i närheten, ska bli en nyfrälst hare krishnait tror jag! 

Det är så mysigt när de sjunger och de verkar ha en sådan symbiotisk gemenskap :)

Kvällen har spenderats med familjen då vi snackade på i timmar, jag kommer sakna dom. De är så underbara människor och vi lämnar ju Varanasi för gott snart. 
Men jag kommer komma tillbaka såklart :) 

Imorgon ska vi besöka Premchands by! Ser fram emot det! 

Godnatt :) torsdag 24 april 2014

कांसेरठ

Hej alla! 
Dagen idag har vi diskuterat vårt besök i byn igår onsdags och om kaster och klasser i indien samt vad som behövs förändras för ett mer jämlikt samhälle! 

Väldigt givande var det :) 
Nu är det så varmt så jag vet inte var jag ska ta vägen det är 45 grader på dagarna. Ska bli ganska skönt att flytta till kylan och bergen :) 

Idag har även BJP som är ett hindu nationalistiskt parti med sin ledare Narendra Modi besökt Varanasi, det har känts spänt och det känns som i Nazi Tyskland lite. Folk vet inte vem de röstar fram, en varg i fårakläder. Precis som Hitler. 

Samhället känns delat, de som firar att BJP är här och de som känner sig rädda. 
Hans följande tjoar på gatorna och åker runt med flaggor, och propagerar saker. Jag har inte sett sådant från andra partier här i Indien, det känns som det går igen lite i historien. 

Sedan köpte vi en del kurs litteratur och vi hade även en sista lektion med Roqiya i grammatik och berättade om vår resa till Darjeeling! Vi lekte även lekar :) 

Sedan var vi även på en indisk dans konsert idag med traditionella danser från delstaten Odisha! Väldigt vackert var det :) och super fin musik! 

Konserten var på hotel Diamond! Där bjöds det även på snittar och vi träffade massor av finklädda lokala Varanasibor :) 
Musiken var som transgivande, fick mig att tänka på mina barndomsdrömmar om Indien och "myternas Indien".

En mycket nice dag! 

गाँव


Idag har åt jag, Mirja och Fahima en awesome sydindisk frukost vid det tamilska området, jag vet inte vad det heter men det var supergott och det kändes hälsosamt då det inte är något fett alls! Och det kändes lätt med, inte såhär proppmätt liksom.

Sedan åkte vi på utflykt idag till en by där de olika kasterna som präglar hela Indiens samhällen och roller har blivit helt omvända. Det vill säga det är faktiskt en Dalit, en kastlös som är byns ledare och översteman och alla respekterar det. Detta skulle vara helt otänkbart på många ställen i Indien och hela Sydasien. Men här har det skett vilket är helt fantastiskt! 

Vi besökte även en skola som drivs sekulärt vilket är ovanligt i Indien, helt egen finansierat, utan religiösa eller kulturella mål utan helt sekulärt! Det var väldigt kul och intressant samt att träffa alla väluppfostrade barn som studerade på trots att nästan alla lärare var bortresta! Sådan disciplin har jag aldrig sett! 
Rektorn var en intressant figur som berättade om sin verksamhet och om hur viktigt sekularismen är!

Sedan besökte vi en Takur, en man av högre kast som hade en stor gård där blev vi bjudna på lunch och vår kära professor Dipak Malik är väl bekant med honom så det blev vilda diskussioner om allt och inget, politik och framtid. Sedan åkte vi till en Dalit basti där de låga kasterna bor och där blev vi guidade runt och fick se hur de bodde och levde, så snälla och rara människor! De har även i denna by utvecklat en större gemenskap och jämställdhet mellan alla kaster och skikt så de hade det rätt välmående :)

Sist men inte minst mötte vi hela byns överhuvud (byn består av över 10000 personer) som var på möte på en bank! Det är alltså han som övervakar allt och ser till att lagar följs samt att valet går rätt till. Han är dalit men accepteras som sagt av alla skikt och kaster vilket är helt fantastiskt! 
Indien behöver mer sådant! 

En givande och intressant dag! :)

Darjeeling dag 4

Vi kom hem på morgonen på tisdagen och for direkt till skolan då tåget var lite försenat, vårt tema denna sista vecka i Varanasi är kast, klasser och sociala strukturer! Vi fick lära oss en helt ny vokabulär och sedan hade vi även en föreläsning om kaster och klasser i det historiska och nuvarande Indien!
Väldigt givande och jag ser fram emot denna vecka, med lite blandade känslor dock då det är vår sista vecka här i Varanasi.