torsdag 24 april 2014

गाँव


Idag har åt jag, Mirja och Fahima en awesome sydindisk frukost vid det tamilska området, jag vet inte vad det heter men det var supergott och det kändes hälsosamt då det inte är något fett alls! Och det kändes lätt med, inte såhär proppmätt liksom.

Sedan åkte vi på utflykt idag till en by där de olika kasterna som präglar hela Indiens samhällen och roller har blivit helt omvända. Det vill säga det är faktiskt en Dalit, en kastlös som är byns ledare och översteman och alla respekterar det. Detta skulle vara helt otänkbart på många ställen i Indien och hela Sydasien. Men här har det skett vilket är helt fantastiskt! 

Vi besökte även en skola som drivs sekulärt vilket är ovanligt i Indien, helt egen finansierat, utan religiösa eller kulturella mål utan helt sekulärt! Det var väldigt kul och intressant samt att träffa alla väluppfostrade barn som studerade på trots att nästan alla lärare var bortresta! Sådan disciplin har jag aldrig sett! 
Rektorn var en intressant figur som berättade om sin verksamhet och om hur viktigt sekularismen är!

Sedan besökte vi en Takur, en man av högre kast som hade en stor gård där blev vi bjudna på lunch och vår kära professor Dipak Malik är väl bekant med honom så det blev vilda diskussioner om allt och inget, politik och framtid. Sedan åkte vi till en Dalit basti där de låga kasterna bor och där blev vi guidade runt och fick se hur de bodde och levde, så snälla och rara människor! De har även i denna by utvecklat en större gemenskap och jämställdhet mellan alla kaster och skikt så de hade det rätt välmående :)

Sist men inte minst mötte vi hela byns överhuvud (byn består av över 10000 personer) som var på möte på en bank! Det är alltså han som övervakar allt och ser till att lagar följs samt att valet går rätt till. Han är dalit men accepteras som sagt av alla skikt och kaster vilket är helt fantastiskt! 
Indien behöver mer sådant! 

En givande och intressant dag! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar