tisdag 27 maj 2014

Shimla

Shimla
Shimla som är en av de mest tydliga platserna för det brittiska inflytandet i hela Sydasien är en mycket vacker och intressant plats. Vi gillade besöket i Shimla väldigt mycket. Det känns nästan som att vara i Storbritannien med alla slott, stugor och kyrkor. Och klimatet är som i England, förutom att det är mitt uppe i Himalayas berg och massor av apor. Återigen farliga apor som stjäl mössor, sjalar, väskor och ÄT ALDRIG UTOMHUS HÄR. Vi blev rånade på vår glass haha.
Men seriöst dom är farliga, kolla bara inte på dem eller hetsa dom så är det ingen fara.

Shimla var britternas sommar huvudstad på grund av värmen i centrala landet och därför har det via ”kolonialsyndrom” bevarats som lyxort och 100-000 tals indier färdas hit varje år. Det var ”ju bättre förr liksom”. Det syns även i maten och bakverken att det är tydliga brittiska influenser.

Vi såg marknaden, det centrala torget och alla gamla byggnader, stadshuset, den kända kyrkan etc och det kändes verkligen som att kastas till Storbritannien från Indiens kaos på fastlandet nedanför bergen. Sedan besökte vi även Hanuman, apgudens tempel uppe på ett berg där det kryllade av apor förstås, för de är heliga och även om de busar och stjäl får vi inte göra något mot dem. Väldigt fint tempel var det.

Det är dock väldigt mycket folk här på grund av närheten till Delhi och Chandigarh så det är inte lika fridfullt som till exempel Darjeeling eller Masuri, men helt klart värt att besöka och vackert.
Under vårt besök frågade vi om valet, folks liv, tankar om turismen och även det brittiska arvet, fördelar och nackdelar etc samt om framtiden nu efter valet.
Vi såg även det världsberömda Viceroy Lodge där britternas Viecroy of India alltså högsta hönset under kolonialtiden bodde och som idag är en utbildnings institution. Vilken byggnad! Helt fantastiskt! Kändes som att transporteras till landsbygden i England, förutom utsikten över Himalaya. Vi blev även guidade där. Tidigare besökte vi även Himachal Museum för att se arvet från lokala ”tribes” och lokal folkkultur, dräkter, musik instrument, konst etc, samt från den koloniala tiden då museet är en kolonial byggnad som tidigare var ett mansion.

Vi besökte efter Viceroy Lodge det idag nedbrunna Gordon Castle i centrala Shimla som efter en omfattande brand i januari i år restaureras. Sorgligt när historiskt arv skadas i olyckor men så är det, vi fick en guidad tur i alla fall trots att det var stängt, BARA för att vi kan prata hindi. Indierna älskar när utlänningar kan prata hindi och vill försöka förstå deras kultur precis som när andra försöker sig på svenska och svensk kultur :) jättekul tycker jag!

Idag har vi kommit till Dharamsala, staden där tibetanernas politiske och andlige ledare Dalai Lama och den tibetanska exilregeringen befinner sig sedan invasionen av Kina i Tibet. Här ska våra fältstudier fortsätta och vi ska intervjua särskilt tibetanerna om deras valdeltagande då de för första gången fick rösta i detta val samt om deras åsikter om staten i Indien, Tibet (såklart) och deras tankar om framtiden. Det kommer bli mycket intressant!
Men resan hit var svår och lång, den värsta bussresan jag någonsin åkt. Men vi klarade det!

Namaste
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar