tisdag 27 maj 2014

Chandigarh

Chandigarh
Efter Masuri åkte Fahima och Armin hem då hans visum gick ut tidigare än vårt och jag och Beatrice är på en detour i norra Indien och gör fältarbete om valet, efter valet, folks åsikter och om deras vardag och syn på livet. Väldigt intressant. I den väldigt välplanerade och moderna staden Chandigarh som ritades av en fransk arkitekt (le Corbusier) hade vi många fina upplevelser. Staden är ren och oerhört välplanerad i ett rutsystem och allt flyter på perfekt.
Känns nästan inte som Indien haha. Staden grundades som kompensation för förlusten av Lahore till Pakistan efter delningen för att överglänsa Lahore som var och är känt för sin skönhet!

I Chandigarh såg vi alla fina monument de har som är väldigt moderna och modernistiska i arkitekturen. Vi såg Sukna Lake, en konstgjord sjö och Rock och Rose garden. Chandigarh är känt för sina trädgårdar och arkitektur och sin planering. Rock Garden är en skulptur park som är konstruerad av återvunnet material, fantastiskt nytänkande och hållbarhet! Där red vi även på kamel som var en rolig upplevelse, ännu en sak avbokad på listan! :)

Vi intervjuade många personer där om valet, deras språk, etniciteter och grupptillhörigheter etc och vad de har för inställningar till staten och administrationen etc. väldigt många olika och varierande svar. Då det är nära Punjab och Chandigarh är huvudstaden där finns ett stort inflytande av sikher och deras kultur :)

Vi besökte även i Chandigarh deras Museum med modern konst, lokal konst och historia och en fantastisk utställning av den forna buddhistiska civilisationen Gandhara i Centralasien! Rekommenderas starkt! Vi besökte även ”Open Hand Monument” som står för sekularismen Chandigarh representerar. Det vill säga efter delningen och förlusten av Lahore till Pakistan att Indien är en modern sekulär och välkomnande stat för ALLA.

Vi besökte även Panjab university och den botaniska trädgården samt stadskärnan. En får en lite amerikansk känsla då allt är fyrkantigt och väldigt välplanerat, men det passar mig, jag älskar nytänkande och stadsplanering samt hållbar utveckling!
Det enda som saknades var lite historiskt arv som inte Chandigarh har då det är nybyggt.

En notis, vi besökte också ”Doll Museum” med en fantastisk utställning av olika klädesdräkter för urinnevånare i Indien samt olika kläder för olika delstater, rekommenderas starkt!

Jag gillade besökte i Chandigarh enormt mycket, en stad för mig verkligen!

Namaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar