fredag 9 maj 2014

जायपुर

Jaipur:


Efter vår vistelse i Agra åkte vi till Jaipur, Rajasthan, öken delstatens huvudstad i den östra delen av öknen. Vi åkte med bil och stannade till i Fatehpur Sikri, staden som övergavs och som planerades av Mughalkejsaren Akbar då vattentillgången var för liten. Idag finns dock ett samhälle här och Akbars vackra moské som han byggde används idag och är en pilgrimsort för många muslimer. Fatehpur Sikri var och är ett enastående mästerverk vad det gäller moghul arkitektur och konst!


Efter några timmars bilresa genom Rajasthans östra halvöken kom vi fram till den myllrande staden Jaipur. Som i Indien är en väldigt ung och planerad stad då den planerades av moghulerna som en mönsterstad och som ett projekt i Rajasthan. Arkitekturen är enastående och maten kryddig och god! Lite som öknens själ i en stad.


Där såg vi observatoriet och konstparken, Albert Halls museum med konst från hela världen, Sydasien och från olika kulturer i Rajasthan, vi såg även Hawa Mahal, eller luftslottet och Jal mahal! (vatten slottet)

Efter detta besökte vi Ajmer slott som ligger på ett berg övanför Jaipur och där red vi även på elefanter! En super nice och spännande dag men ganska stressig, vi kände oss som japanska eller tyska turister efter ett sånt där fullspäckat schema haha.


Men vi var mycket nöjda med resan i alla fall. En viktig sak att komma ihåg i Jaipur och Rajasthan i synnerhet är att människor där älskar att tjafsa om allt och med alla så förbered er på diskussioner och att kunna argumentera! Lite av öknens personlighet antar jag.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar