fredag 9 maj 2014

आगरा

Agra:

I den underbart vackra staden Agra besökte vi det världsberömda Taj Mahal som byggdes av kungen Shah Jahan till hans älskade hustru Mumtaz som gick bort. Det är ett enastående byggnadsverk och det speglar verkligen mughalkonsten och arkitekturen i sin helhet och all prakt. Det kändes nästan overkligt att vara där då det är en sådan mytomspunnen plats. Det var väldigt trevligt att strosa omkring där och känna historiens vingslag, dock kändes det också lite kliché då det är så mycket turister överallt och för att ALLA åker dit. Det var väldigt mycket folk, utländska men framförallt semestrande indier.

Agra och Taj Mahal är dock framförallt det mest framstående bevarade exemplet av mughal arkitekturen och den konsten som mughalerna tog till Indien!

Jag tog massor av bilder där men postar bara ett fåtal dock :)

Sedan var vi förbi Agra fort som även är ett moghuliskt arkitektoriskt mästerverk som visar den makt Moghulerna hade i staden Agra och även i norra Indien.


Arkitektur och civilisationsbyggande är en maktsymbol förr i tiden som det även är idag.

Vi besökte även det lilla Taj Mahal som är en grav som fått inspiration från den stora Taj Mahal! Väldigt vacker den med!


Slutligen besökte vi en vacker trädgård med mycket vilda djur som låg precis vid Yamuna floden så vi fick utsikt över Taj Mahal, den stora då såklart. Denna park hette Mehtab park!

Väldigt vackert och utsikten vi fick var fantastisk!


Jag uppskattar verkligen Agra och den vackra arkitekturen där men en måste vara på sin vakt för folket och mentaliteten i Agra, en majoritet tjänar pengar på turister så en måste vara smart och inte luras av erbjudanden etc. Kom ihåg, lite pengar för oss utlänningar är mycket för de inhemska indierna, så om vi luras av dåliga erbjudanden och betalar höga avgifter för att vi ”inte orkar tjafsa” så påverkar det den lokala befolkningens överlevnad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar