lördag 15 februari 2014

ख़ुश वालेनतैन हो!

Hallå och Namaste! 
Igår var det ju alla <3 dag. En rätt överskattad dag tycker jag. Men med fin tanke :) lite extra kärlek, kärlek ska ju firas varje dag inte bara en dag om året! 
Den firas även här i det mångkulturella Indien, med alla religioner här så är det nästan en ny festival varje dag haha :) 

ख़ुश वालेनतैन हो! Som man säger på hindi :) 
Jag önskar alla en fin alla hjärtans dag och att de umgås med nära och kära i sin närhet, och de som sårat mig önskar jag helvete. För det är ni värda :) 
Hahaha. No hard feelings (karma) 👌

Vi hade lektion i skolan om Amritsar och delningsproblematiken i sydasien som fortfarande är väldigt aktuell. Familjer splittrades, en hel kontinent splittrades och såren är fortfarande djupa. Men skulle kunna vara mycket djupare, men det unika med Indien är att mestadels av tiden är det fred! 
Underbart på sitt sätt :) det är intressant att diskutera i alla fall.

Det regnar galet mycket här, så vägarna blir till lera och allt går segare. Jobbigt men så är det :) 

Sen gick vi på fredagsbion och premiären av "Gunday" en action rulle som var lite sådär överdriven och B som action rullar i Indien brukar vara haha :) 
Men kul var det!

Bollywood och indisk film är ju till för att inte beskriva samhället, utan för att indierna kunna koppla av och kopplas bort från all fattigdom, orättvisa och misär som många indier lever i. Detta kan vara svårt för oss icke indier att förstå då vi kan få bilden av att deras filmer är väldigt löjliga och överdrivna. Detta är dock meningen.
I stort sett alla filmer har dock någon moral i sin story, främst samhällskritik och kritik mot systemet eller kast etc. 

Men bra språk träning är det :) 
Sedan har jag börjat studera de hinduiska gudarna och olika delar av hinduismen! Väldigt intressant. En religion med tusen religioner i en, 330 miljoner gudar och gudinnor och väldigt många koncept. Kommer ta en livstid att förstå men jag börjar nu.

Sedan hade vi en trevlig kväll med familjen och åt får för en gångs skull, är ju nästan total vegetarian här vilket är skönt i och för sig. 

Sedan kollade jag på filmen Parzania som handlar om det parsiska samfundet i Indien som flydde från Iran för länge sedan och idag finns i Indien, de härstammar från zoroastrianizmen en eld dyrkande religion. 
Filmen handlar om att det är våldsamma upplopp mellan olika religioner i Gujarat under 2000 talets början, som är en sann historia mellan muslimer och hinduer och de hemska övergrepp som begås. 
Väldigt bra men väldigt sorglig film. Och det är en tragedi, just so you Know.
 
Namasteeee

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar